Standard Solutions Group

Under tio veckor har SSG förstärkning på Sundsvallskontoret i form av studenter från Mittuniversitetets SIMS-kurs. Vi har träffat två av gruppens fem deltagare och deras handledare Patrik Callhammar, produktingenjör på SSG, för att lyssna mer på hur de ska lösa uppgiften med automatisering av SSGs produktdatabas.

– Det är viktigt för SSG att vi samarbetar med universiteten. Nu får vi kliva utanför vår comfort zone och det tar såklart lite av arbetstiden – men det är det värt! Förutom en utvecklad tjänst är vår målsättning självklart att studenterna ska klara sin kurs och att vi ska lyckas hålla kvar talangerna i Sundsvall som universitetet bidrar med, säger Patrik Callhammar.

Ska utveckla SSG Produktdatabas

Uppdraget som studenterna har tilldelats handlar om att hitta en lösning för att automatisera inläggningar av kunders produkter i SSG Produktdatabas. Anslutna industrier kan i sin tur se i databasen vilka artiklar som finns i alla deras förråd, samt se var reservdelar finns om behovet uppstår – något som verkligen kan gynna SSG som i dagsläget har över 700 000 registrerade artiklar i SSG Produktdatabas.

Att ge studenterna en välkomnande och snabb introduktion var viktigt från SSGs sida. Hela bolaget engagerade sig i projektet och gjorde allt de kunde för en så snabb och smidig start som möjligt. Gianluca von Ehrenberg studerar Business Information Technology i Schweiz och är en av utbytesstudenterna som deltar i projektet.

– Jag fick ett väldigt bra första intryck av SSG! Det är en spännande uppgift att lösa och ett intressant företag. När jag jämförde mitt projekt med klasskamraternas blev jag väldigt glad över den uppgift jag fick hos SSG, jag hade inte velat byta, säger han.

Ger värdefulla erfaranheter

Felix Nordling studerar till civilingenjör inom industriell ekonomi på Mittuniversitetet. Han är den enda i gruppen som är från Sundsvall och han trycker på värdet av att få genomföra en praktik.

– Många utbildningar har mycket praktik, vårdutbildningarna till exempel, men ingenjörsutbildningarna saknar det praktiska. Att få komma ut på en arbetsplats är viktigt och det känns extra roligt att vi får jobba på ett verkligt case som kan implementeras i framtiden, berättar Felix.

Tidsschemat är pressat och skisser presenteras löpande. Beroende på hur långt studenterna hinner i sitt projekt kommer SSG antingen att använda lösningen direkt eller arbeta vidare med den grund som har skapats.

– Det tar inte slut här, oavsett om de hinner helt klart eller inte. Det kommer fler studenter med examensprojekt eller liknande kurser som kan ta stafettpinnen vidare och det är ett jättebra utvecklingsprojekt, avslutar Patrik.

Mer om SIMS:

SIMS står för Student Innovation Mid Sweden vilket innebär att företag och organisationer kan "låna" en grupp sistaårsstudenter som under kursen agerar konsulter på företaget. Utbildningarna som studenterna kommer från är civilingenjörsutbildningar med olika inriktningar och utbytesstudenter inom bland annat datateknik. Gruppen består av fem deltagare som kommer från Sundsvall, Lund och Stockholm, men även Schweiz och Pakistan. Den 7 november hålls en mässa på Mittuniversitetet där den som är intresserad kan ta del av demonstrationen och presentationen.