I industrimiljö finns ett flertal områden med explosionsrisk. SSG erbjuder en praktisk Ex-utbildning med inriktning på lågspänningsanläggningar.

Tid
8 timmar
Typ
Lärarledd
Plats
Hos kund
Pris
På förfrågan

Kursen går igenom ansvarsfrågor, risker, vanliga elfel och riskfyllda zoner i en anläggning. Kursen är framtagen utifrån ATEX-direktivet och baseras på SSG 4102 ex-tillämpning. SSG 4102 sammanfattar bestämmelser, lagar, föreskrifter och tekniska regler för Ex-tillämpning avseende elektriska och mekaniska installationer. ATEX-direktivet avser utrustningar och arbetsmiljö i områden där explosionsrisk finns och är ett krav inom alla EU-länder sedan 2003.

Kursens mål

Deltagarna ska få kännedom om ATEX-direktivet för att kunna uppfylla de grundläggande kraven gällande främst underhållsarbete inom industrin.

Målgrupp

Kursen vänder sig i första hand till instrumenttekniker, installations-, industri- och underhållselektriker, samt installationsmontörer inom el och automation. Driftpersonal, mekaniker och annan underhållspersonal kan även genomföra utbildningen, men bör då ha grundläggande kännedom om el, motsvarande webbkursen SSG Arbetsmiljö el.

Kursens innehåll

  • Definitioner, funktioner och begrepp   
  • Organisation och ansvar
  • Ex-kartläggning och klassning med SSG 4102
  • Upphandling, installation och besiktning
  • Hantering och skötsel av Ex-anläggning
  • Praktisk genomgång av olika zoner i en anläggning

Genomförande

Kursen är lärarledd och omfattar normalt en dag, men kan med fördel utökas med ytterligare en halv dag för genomgång av lokala rutiner samt besök av Ex-klassat område. Kursen kan genomföras på plats hos företaget eller arbetsgivaren. Här görs praktisk riskbedömning och målsättningen är att deltagaren skall känna sig trygg i att utföra arbeten i klassade områden.

 

Vill du veta mer om kursen?

Använd formuläret nedan så kontaktar vår försäljningsavdelning dig inom kort.

Ska du gå kursen, och behöver stöd eller råd? Kontakta vår supportavdelning.

SSG kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med SSGs dataskyddspolicy.